Noc kostolov bola aj v Nitre

Nitra (11. júna) Do tohtoročnej Noci kostolov sa opäť zapojili aj rímskokatolícke kostoly v Nitre. Farnosti pripravili v každom z nich program, ktorý sa začal o 18.00 hod.

Na Nitriansky hrad prichádzali stovky návštevníkov. V Katedrále – Bazilike svätého Emeráma sa konala pobožnosť k Božiemu milosrdenstvu a neskôr aj koncert. Záujem verejnosti vzbudila návšteva biskupských záhrad i vyhliadka z veže katedrály. 

Vo Farskom kostole svätého Gorazda na sídlisku Klokočina program Noci kostolov otvorila svätá omša z príležitosti 20. výročia založenia miestnej farnosti. Celebroval ju nitriansky biskup Mons. Viliam Judák. Po jej skončení si mohli návštevníci chrámu vypočuť odborný výklad k novej mozaike od Marca Rupnika, ktorá je umiestnená na čelnej stene kostola. Neskoro večer nasledovala prednáška profesora Júliusa Krempaského na tému konfrontácie súčasnej modernej vedy s vierou.

Nitriansky biskup sa zúčastnil programu Noci kostolov aj pri ruinách bývalého zoborského kláštora. Organizátori otvorili nový náučný chodník, prezentovali výstavu historických tehál s výkladom odborníka. Žiaci zo Základnej školy svätého Andreja Svorada a Benedikta z Nitry prezentovali pásmo Keby kamene vedeli rozprávať o živote svätých pustovníkov, patrónov Nitrianskej diecézy.

kl1 kl2 kl3 kl4 kl5 kl6