Úmrtie: Zomrel saleziánsky kňaz Ján Malženický

Vo veku 89 rokov zomrel v nedeľu 29. mája 2016 v Galante salezián kňaz Ján Malženický. Bol prvým „ponovembrovým“ farárom v Šaštíne, kde s pomocou farníkov za niekoľko rokov opravili zničenú fasádu i strechu kláštora a baziliky. Od roku 1994 žil v saleziánskom dome v rodných Hodoch. Pohreb so svätou omšou za zosnulého bude v stredu 1. júna 2016 o 14.30 h v Kaplnke Sedembolestnej v saleziánskom dome v Hodoch, pochovaný bude následne na miestnom cintoríne.
Ján Malženický sa narodil sa 6. januára 1927 v Hodoch pri Galante. Ako mladý rehoľník sa v roku 1950 po Barbarskej noci dostal do sústreďovacieho kláštora v Šaštíne a potom v Podolínci. Nasledovali nútené práce a preškoľovanie na priehrade mládeže pri Púchove a potom 3 roky pomocných technických prác v Čechách vo Svätej Dobrotivej, Kladne, Prahe a Kolíne. Doživotné rehoľné sľuby ako salezián už skladal tajne 16. augusta 1954, a po tajných štúdiách teológie ho 24. novembra 1957 v Bratislave biskup Ján Chryzostom Korec tajne vysvätil za kňaza.
V roku 1977 opäť dostal štátny súhlas pre verejnú pastoráciu, no len v Nitrianskej diecéze. Na tri roky sa zapojil do pastorácie v Púchove a následne sa stal farárom v Motešiciach. Tam pôsobil až do konca totality.

Po roku 1989 bol Don Malženický farárom v Šaštíne.