Na Skalke sa zavŕšila séria jubilejných pútí archidiakonátov Nitrianskeho biskupstva v rámci Benediktínskeho roka

Tohtoročná séria pútí dekanátov na Skalku pri Trenčíne patriacich pod jednotlivé historické archidiakonáty Nitrianskej diecézy pri príležitosti Benediktínskeho roka  a 800. výročia založenia benediktínskeho opátstva na Skalke iniciovaných Nitrianskym biskupstvom, sa 19. októbra 2024 zavŕšila púťou veriacich z farností a dekanátov Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Vráble a Radošina. Program púte sa tradične začal modlitbou posvätného ruženca v Diecéznej svätyni sv. Andreja-Svorada a Beňadika a vysluhovaním sviatosti zmierenia. Púť vyvrcholila slávnostnou svätou omšou, ktorej hlavným celebrantom bol pomocný nitriansky biskup Mons. Peter Beňo a spolu s ním koncelebrovali prítomní dekani a farári. Po skončení liturgickej slávnosti sa mali zúčastnení pútnici možnosť občerstviť v Pútnickom dome na Skalke, či prezrieť si pozostatky starobylého Benediktínskeho kláštora.

Pri tejto príležitosti na žiadosť nitrianskeho biskupa Mons. Viliama Judáka vydala Apoštolská penitenciária Svätej Stolice v Ríme dekrét o udelení úplných odpustkov. Mohli ich získať veriaci a tiež ich venovať aj dušiam veriacich v očistci podľa obvyklých podmienok, ak ako pútnici nábožne navštívili Diecéznu svätyňu svätých Andreja-Svorada a Beňadika a zúčastnili sa slávnostných obradov a prejavením úcty relikviám svätých patrónov pred obrazom Preblahoslavenej Panny Márie, ako aj modlitbou Pána Otče náš, vyznaním viery a vzývaniami k Preblahoslavenej Panne Márii a ku svätým Andrejovi-Svoradovi a Beňadikovi. Mohli tak učiniť 17. mája, vo výročný deň posviacky Skalskej svätyne, 17. júla, t. j. v samotnom dni Sviatku svätých Andreja Svorada a Beňadika a tiež v nedeľu, ktorá po tomto sviatku bezprostredne nasleduje, na slávnostnú mariánsku púť konanú v poslednú sobotu v mesiaci máj, ako aj vždy, keď ako pútnici osobne alebo kolektívne nábožne navštívili toto miesto. Podobne aj veriaci hatení starobou, chorobou alebo iným vážnym dôvodom, ktorí nemohli osobne doputovať na Skalku, mohli získať počas tohto roka úplné odpustky v týchto dňoch za obvyklých podmienok, ak sa pred malým obrazom svätých patrónov duchovne pripojili k sláveniam obetovaním svojich modlitieb, bolestí a ťažkostí svojho života milosrdnému Bohu.

V rámci Benediktínskeho roka sa v roku 2024 v Skalke pri Trenčíne od apríla do októbra uskutočnilo 5 pútí archidiakonátov Nitrianskej diecézy, na ktorých sa zúčastnili stovky veriacich pod vedením svojich farárov, dekanov a archidiakonov jednotlivých archidiakonátov. Liturgickým sláveniam striedavo predsedali nitriansky biskup Mons. Viliam Judák a pomocný nitriansky biskup Mons. Peter Beňo. Obaja svoje homílie pre pútnikov zamerali na osobnosti sv. Andreja-Svorada a Beňadika, ich príklad života vo viere, ktorý je po stáročiach aktuálny aj v súčasnosti a ktorý reflektovali aj na aktuálne problémy života ľudí. Tohtoročná iniciatíva Nitrianskeho biskupstva pri príležitosti Benediktínskeho roka  a 800. výročia založenia benediktínskeho opátstva na Skalke tak umožnila veriacim prehĺbiť si osobný život vo viere, ale aj úctu k obom diecéznym patrónom.